You are currently viewing Gips! Opsætning af gipsplader
Ebbe kigger, mens far skærer

Gips! Opsætning af gipsplader

Gips
Ebbe kigger, mens far skærer

Opsætning af gipsplader er ikke særligt anerkendt blandt håndværkere, nok blandt andet fordi det ikke er rigtig træarbejde, og nøjagtigheden ikke er særligt afgørende. Omvendt skal man ikke kimse af arbejdet, da det er underlaget for malerarbejdet, og skal gøres ordentligt for at det endelige resultat bliver godt.  Jeg havde lavet lidt gipsarbejde før, ikke meget og kun privat, så jeg var lidt spændt på, hvor lang tid det ville tage, om om jeg ville nå at bliver træt af arbejdet. I sommers satte jeg gips i lofterne, og det skrev vi om i dette indlæg. Nu har jeg lagt mange kvadratmeter gipsplade bag mig, og trods sprukne hænder og gråt hår har jeg bevaret et godt forhold til gipsen. De mange kvadratmeter gips har nu været okay at gå igennem, og huset kringelkroge og diverse udfordringer har gjort, at jeg ikke nåede at blive træt af det.

Siden januar har der været een hovedopgave på byggepladsen, opsætning af andet lag gipsplader. Efter at vi afsluttede isoleringsarbejdet i januar har vi først og fremmest brugt tiden på at opsætte de sidste lag gipsplader. Det krævede så en større oprydningsarbejde efter isoleringen, det krævede tætning af samlinger og elinstallationer og det krævede at vi opsatte de sidste indvendige vægge og byggede de sidste indbyggede reoler færdige. Som med alt i dette hus var hovedopgaven blot en mindre del af arbejdsbyrden. Men vi er i mål nu, eller det vil sige, at vi liiige mangler lidt gips i kælderen og installationsvæggen i badeværelset.

Stakke med gipsplader i haven
Endnu en stak gipsplader

Vi valgte ikke den billigste gør det selv gipsplade, men knauf gipspladen a1, som koster et par kr mere pr m², men som er nemmere at arbejde med og lidt stivere i det. Pladerne fås i 90 eller 120 cm bredde, men de brede skal man være to om at håndtere. Vi købte selvsagt de smalle, da vi (jeg) som oftest er alene om opgaven. Da vi har 8 forskellige loftshøjder har vi også købt forskellige længder gipsplader, de fås i flere længder, men for logistikkens skyld begrænsede vi det til tre længder, 240 cm, 270, cm og 300 cm.  Det gav måske lidt mere spild, men der var ikke plads til mere end 3 (fire inkl vådrumsgips) gipsstakke på byggepladsen. Pladerne vejer hver 16-20 kg afhængig af længden, vådrumsgipspladerne er meget tungere og vejer 27 kg. Jeg tjekkede lige tallene og vi (jeg) har sat 354 gipsplader op i vægge og lofter, svarende 850 m² eller små 6 tons gipsplade. De er sat op med ialt 18.000 skruer, heldigvis båndede skruer sat op med en skrueautomat, (det er effektivt).

meget slæberi af gipsplader
meget slæberi af gips

Arbejdet med gips er relativt nemt.  Bearbejdningen foregår som oftest blot med en hobbykniv og en stor vinkel. Længden måles af, vinklen sættes på, hobbykniven skærer i papiret, pladen knækkes over ved skåret, og papiret på bagsiden skæres over med kniven. Skal der skæres af ifm fx et vindue, sættes gipspladen op på væggen, selv om pladen går foran vinduet. Gipspladen skæres derefter til med en sav og hobbykniv, skæres simpelthen til med vindueslysningen som rettesnor. Det gør arbejdet hurtigt og præcist.

gipsplader fastgøres, inden der skæres af ved dørhullet
gipspladen fastgøres, inden der skæres af ved dørhullet

Opsætningen af det andet lag gips har været en fornøjelse, fordi arbejdet er så synligt. Efter isoleringen og tætningen har der været blåt tape og klistermærker over det hele, så det har set rodet og kaotisk ud. Efterhånden som pladerne er kommet op, fremstod rummene renere og roligere, tættere på det endelige resultat. Arbejdet skrider hurtigt frem, når det er lige flader, men jeg har undervejs skulle lave et par hængepartier i form af et par indvendige vægge, indbyggede reoler mv. Derudover har jeg tætnet samlinger i gipsplader og monteret eldåselommer, men det skriver vi om i næste indlæg.

Børnene roder i fars værktøjskasse
Børnene roder i fars værktøjskasse

Det har været en daglig øvelse for børnene, især Ebbe, at man ikke længere må tegne på væggene. Jeg har faktisk været nødt til at fjerne tusser og maling ud af børnerækkevidde, da vi nu er nået til et stadie, hvor voksne bliver kedelige og ikke værdsætter vægtegninger og save i væggen. Så sent som forleden viste Aida sine færdigheder med en fukssvans på en af væggene, 6 dybe savsnit i gipskanten. Hvad kan en far gøre andet end at blive stolt over sin treåriges evner, for snittene var fine og dybe, men nu øver vi os på at holde os fra væggene og jeg har iøvrigt for en sikkerheds skyld pakket alle savene langt væk.

Nu er der klar til malerarbejdet, fedt. Den del har vi altså udliciteret, men mere herom snart…

Skriv et svar