You are currently viewing Valg af isolering – del 1

Valg af isolering – del 1

Der er flere parametre at forholde sig til i sit valg af isoleringsmaterialer. Først og fremmest isoleringsevne, konstruktion, hygroskopiske egenskaber, pris, håndtering, brandtekniske egenskaber samt dets miljøpåvirkning.

Overordnet er der 4 relevante typer isolering. Glasuld (fx isover), stenuld (fx rockwool), papiruld , træuld og plastisolering  (fx. Sundolit)

materialets Isoleringsevne har betydning for væggenes tykkelse. Man snakker om materialets varmeledningsevne og jo lavere en varmeledning, jo bedre isolerer det ( Wiki har en fin oversigt over forskellige materialers varmeledningsevne, hvor de klassiske isoleringsmaterialer ligger i den pæne ende af skalaen. Jeg har været ret interesseret i at bruge et pur eller pir isolering i vægge og loft, da det vil reducere min vægtykkelser med 30-40 pct i forhold til at bruge almindelig isolering, men har måtte droppe dem pga teknik og pris.

Træfiberisolering: 0,036- 0,038 W/(m *K)
Papiruld: 0,040 W/(m*K)
Stenuld: 0,034-0,042 W/(m*K)
Glasuld:  0,030-0,040 W/(m*K)
EPS: 0,031-0,40  W/(m*K)

At et materiale er hygroskopisk betyder, at det er i stand til at optage og transportere fugt. Det har stor betydning for indeklimaet og overflødiggører en dampspærre. Da vores byggeri desuden er et sommerhus, hvor ydersiden i perioder kan være varmere end indersiden, er det meget interessant for mig at undgå en dampspærre.

BRAND:  papiruld er ikke så brandfarligt, som nogle påstår
miljøpåvirkning under fremstilling, afgivelse af gasser i huset og fremtidig afskaffelse

 

Pris: Jo bedre isoleringsevne, jo dyrere er produktet nærmest som standard. Derfor er de bedste af stenuld og glasuldprodukterne ikke en mulighed for mig, dertil er de for dyre.

 

Miljø-aspektet er straks mere kompliceret og sværere at få et oprigtigt billede af. For det første fordi alle producenter kalder deres materialer bæredygtige, enten fordi de bidrager til at spare energi kva deres funktion eller fordi en forbedring af deres produktionsmetode har reduceret miljøbelastningen. Det er dog gangske sikkert, at papiruld og træfiberisolering bruger 3 til 4 gange mindre energi til produktionen ift mineralduld. Papiruld kan fx komposteres efter endt brug.

 Håndtering, har for mig været ret vigtig, dels fordi jeg er interesseret i en effektiv arbejdsgang, hvor jeg selv kan udføre hele arbejdet, dels fordi jeg ikke har meget plads på byggepladsen. Jeg ønsker ikke et produkt, der giver mig kløe, svie eller anden ubehag

fortsættes….

Dette indlæg har 1 kommentar

Der er lukket for kommentarer.