You are currently viewing De små beslutninger
hop fra det hemmelige rum

De små beslutninger

Undervejs har vi taget hundredvis af små og mindre valg, fra antal og placeringer af stikkontakter til vinduestyper, paneler, hvilken vej, døren skal åbne. Som arkitekt har jeg opøvet en vis beslutningskompetence, men meget handler også om den måde, vi bruger huset på, og det har været lidt spændende, om valgene nu var rigtige. Vi er lykkedes ret godt, når vi selv skal sige det. Der er nogle kæmpe plusser, som nærmest allerede tager for give, men der har også været nogle glippere. Dette er vores liste over de helt rigtige og forkerte valg, vi har gjort os. Meget generelt må jeg sige, at jeg elsker de løsninger, der tog tid, der kostede penge, og samtidig fortryder der, hvor vi pga økonomi og tid sprang for let over tingene:

 • Stikkontakter : jeg elsker, at vi har så mange, vi har næsten dobbelt så mange i forhold til bygningsreglemantet (1 pr påbegyndt 4 m²), og derfor er altid et stik, der hvor man skal bruge det. Når man som jeg hader forlængerledninger, er det et hit. Elsker også korrespondanceafbryderne i stuerne, hemsen og gangen. Vores placeringer af lampeudtag er ikke bare centreret i loft, men forsøgt placeret. I gangen sidder udtagene 50 cm over gulv og fremhæver de forskellige niveauspring, i gæsteværelset sidder udtaget og lampen i hullet ved ovenlyset, så lyset supplerer / erstatter dagslyset
 • Jeg elsker, at vi etablerede lys udenfor, (mens vi havde gravemaskinen), som vi kan tænde inde fra stuen. Der er lys de 30 m fra vejen ind til huset.
  pavilionen

  Og det store overflødighedshorn er, at vi fra en kontakt i stuen kan tænde lyset i pavalionen, det er mega overflødigt, men at stå og kigge ud over søen i skumringen og så lige kunne tænde lyset i pavilionen er altså dragende…

 • elsker de store vinduespartier, som går fra væg til væg, som betyder at oplevelsen mellem inde og ude er total. Vi spotter rådyr mange gange i løbet af en dag, og vi følger fugle, ræve, katte egern indefra. 
 • Alkoven er blevet uundværlig, til hyggestunder, ekstra soveværelse mv.
 • Jeg fortryder, at jeg ikke fik et afløb i teknikskabet, det er ikke et lovkrav, men det burde der have været. 
 • Elsker badeværelset, hvor fliserne går op, det var et kæmpe arbejde, men kan nydes nu.
 • Jeg elsker hvert et vindue. Jeg kan næsten ikke få lys nok ind i rummene, og især de atypiske placeringer, altså lave eller helt høje er fantastiske lysgivere og måder at se naturen på.
 • Fortryder, vores gulve, som skulle have været massivt træ. Det var en spørgsmål om økonomi, men der er en forskel og med alle vores trapper, har vi måtte bruge kantlister, som vi gerne havde været foruden.
 • nyder vores brugte messinghåndtag på dørene. De patinerede håndtag er smukt modspil til alt det nye

  børnene har spottet et egern
 • Fortryder, at vi ikke fik en anden type vandvarmer, 60 L er lige det mindste.
 • Fortryder, at jeg ikke gjorde mere klar til toilettet i nederste boks. Jeg skulle have indstøbt kloakrørrene, da jeg lavede fundamentet.
 • Elsker at vi besluttede os for IKKE at have overskabe i køkkenet, men kun højskabe og underskabe. Det giver luft og lys
 • Elsker at jeg forberedte ventilationen i væggene. Vi skal forbedre varmefordeling i huset, og det er nemt at gøre, nu hvor al  rørføring i vægge er gjort, resten skal føres i kælderen, hvor det bliver synligt.
 • Elsker farverne. Det var et svært valg og masser af besvær med 7 forskellige farver, men det giver så meget stemning.
 • Ærgrer mig over, at jeg ikke fik en skruefast gipsplader i væggene. Det er lidt mere besværligt med gipsplugs, og laver store huller frem for et lille skrue eller sømhul.
 • Elsker dobbeltbruset i badeværelset, bare fordi.
 • er især glad for udhængene foran alle døre. Det gør, at det aldrig regner ind, og vi kan have dørene stående åbent i regnvejr.
 • Vinduet i børneværelset er højrehængslet, det burde have været topstyret, så det kan være åbent også når det regner.
 • Elsker ovenlysene og at at vi fik fjernbetjeninger til dem
 • den kolde kælder er et kæmpe hit
 • er så glad for at alle hvidevarer er gemt bag låger, også vaskemaskinen
 • Elsker at vi opgraderede fra tynde papdøre til massive. De tager lyden, føles mere rigtigt at åbne, og man kan skrue fx knager op på dem.
 • Elsker at jeg fik trukket højttalerkabler i væggene fra anlægget til væghøjtaler. Det er bare så meget mere elegant, når der ikke er synlige kabler. 
 • Elsker de indbyggede skabe, det giver rene linjer i rummet, at du oplever alle hjørner, istedet for at der står en stor kasse i det ene hjørne. Det er selvfølgelig vigtigere for mindre rum, som samtlige af vores værelser er.
 • Elsker skufferne i køkkenet frem for hylder i skabene

  alkoven
 • Elsker det indbyggede toilet, det er mere elegant, rengøringsvenligt
 • Er kommet til at elske induktion, det havde jeg faktisk ikke regnet med.
 • Nyder ovnen er kommet op i højden
 • Elsker vores hemmelige rum med passage mellem alkove og gæsteværelse. Det er et hit for børnene, som bruger timer på at løbe rundt og hoppe fra rummet og ned i sengen i gæsteværelset  
 • Savner, at vi ikke fik jordvarme og vandbåren varme istedet for vores luft til luft. Økonomisk kunne det ikke svare sig for vores sommerhus, men der er så meget mere komfort og fordeling i vandbåren varme, plus at det ikke støjer.
   
 • er ked af placeringen af luft-til-luft varmepumpen, som endte med at sidde anderledes, end jeg havde regnet med, fordi jeg ikke havde medregnet plads til luftskifte og vedligehold.

Generelt har al planlægning kommet tifold tilbage, fra omhyggelig placering af vinduer, stikkontakter, til valg af farver, fravalg af overskabe mv.  Der er nogle, der siger, at man skal bygge 3 huse, før man får bygget sit drømmehus  og valgt de rigtige løsninger overalt. Jeg tror ikke, at vi skal helt derud, vi har haft nogle forkerte valg men i hovedtræk rigtige valg…