You are currently viewing arkitektur for begyndere
husets formmæssige koncept, syv bokse ned af skråningen

arkitektur for begyndere

hver boks sin funktion
hver boks sin funktion

Alt har som bekendt en årsag, og det samme gør sig gældende for det hus, vi bygger op fra grunden. Vi har fortalt meget om proces og konstruktion, så lad os starte lidt op på fortællingen om husets arkitektur, som har fyldt utroligt meget forud for byggeprocessen. Vi bør nok starte med at minde folk om, at arkitektur er så meget mere end æstetik.

Arkitektur er en bearbejdning af rum, sted, skala, forbindelser, lys, lyd,  æstetik, materialer, form og funktion. Arkitektur handler i bund og grund om at skabe mest mulig værdi ud fra de tilstedeværende forudsætninger. For at bruge en banal analogi, så er det i kunstnens verden heller ikke ikke lærredet og mallingens pris, men brugen af det, der afgør maleriets værdi. Ligeledes gælder i byggeriet, at man men den rigtige arkitekt,  kan skabe en ufattelig merværdi, ment som rumlig kvalitet og dermed også på sigt en økonomisk værdi. Arkitektur er ikke en eksakt videnskab og derfor kan ideer være svære at forklare vigtigheden af, fordi vi ikke har nogle beregninger som dokumentation. Selv om vi måske ikke forstår det, så fornemmer vi, når vi er i vellykket arkitektur, Louisiana, som måske det bedste eksempel herpå.

Nogle forudsætninger er bundne, som fx bygningsreglement og omgivelserne, mens fx økonomi, ønsker og behov kan ændre sig. Helt sikkert er det dog, at et typehus aldrig helt vil matche bygherrens behov, men til gengæld giver konceptet sikkerhed og klarhed over byggeprocessen. Man ved hvad man får, man har stået i et udstillingshus og set detaljerne og armaturerne i badeværelset… Det er meget forskelligt, hvordan arkitekter arbejder sig frem til et resultat, nogle har stort set kun fokus på det formmæssige og æstetiske, andre arbejder ud fra en funktionel tilgang (ting skal først og fremmest fungere) , andre arbejder holistisk med alle parametre. For os gjaldt det om at finde projektets største potentiale og på alle måder i projektet at understøtte den.

For os var der ingen tvivl om, at husets vigtigste pointe var at understøtte og udnytte de kvaliteter, vi faldt for ved grunden, det skrånende terræn og udsigterne, navnlig ned mod søen. Dernæst var det for os et ønske at få et ukonventionelt og legende hus, som viser andre veje at gå. At det derudover skulle være de bedst mulige rammer for vores lille voksende familie, giver vist sig selv…

Da der er en del argumenter og intentioner bag husets arkitektur, vil jeg perspektivere husets ideer i følgende kommende blogindlæg. Jeg tror umiddelbart, at det bliver i følgende overskrifter (med forbehold for ændringer, naturligvis)

Funktionalitet – program, ønsker, intentioner

Konteksten – udsigter, terræn og indkig Lys og skygge – orientering, dagslys

Rum – form, flow, forbindelser, forløb

Konstruktion – teknik, varme, køling,   bokse flettet ind i hinanden