You are currently viewing vinduer og døre
Det store vindue i dagligstuen

vinduer og døre

Vinduerne ankommer
Vinduerne ankommer

Så kom vinduerne og dørene i og det er bare så fedt. Henover vinteren var vi nødt til at lukke vinduesåbningerne med pressening, så det ikke regnede ind på gulv og materialer, og det har været trist at se på (og høre på, det larmer i blæsten). Nu har vi genvundet lyset og udsigten, nu hvor de 16 vinduer og 4 døre er kommet i.

Vinduer og døre er fra Velfac, deres 200 serie, som er valgt pga de smalle rammer, som vi synes passer godt ind i husets udtryk. Der er ingen standardstørrelser, kun efter mål, hvilket var fint for os, vi havde ikke to ens vinduer eller døre i vores ordre! Ligesom med alle andre dele af byggeriet er der mange ting at forholde sig til, når man bestiller vinduer. Udover, fabrikant, modeller, farver, materialer mv, skal der tages stilling til antal lag og type af ruder, greb, åbnefunktioner, lister samt diverse tilvalg som friskluftventiler, låsetyper og meget andet. Der er meget at sætte sig ind i, men vi har fået super hjælp hos Velfac, som tålmodigt har hjulpet med svar og rettelser på ordrekladden. Vi oprettede faktisk allerede sidste vinter den første ordrekladde på vinduerne hos Velfac. Vores vinduer er store, nogle af dem faktisk i maksimal størrelse, af hvad Velfac kan levere. Da nogle af vinduerne går fra væg til væg, måtte vi justere lidt på bredden af nogle af rummene, så vinduet blev i et parti (uden sprosser). I Januar bestilte vi så endelig vinduerne, der er typisk 6-7 ugers leveringstid og de kom så her i sidste uge.

hoveddøren monteres
hoveddøren monteres

Vi var nødt til at have hjælp til monteringen. Først og fremmest fordi størrelsen på de største vinduer og døre krævede professionelt løftegrej. De fleste vinduer vejede 60-70 kg, men de største vinduer vejede 150 kg og spisestuens skydedør 202 kg. Når partierne desuden skal monteres nogle meter oppe over et skrånende terræn, var det ikke længere et gør det selv projekt. Vi valgte at få hjælp af Lysgaard vinduer, som er en af Velfacs forhandlere. De entrerede med en kran og 2 montører, som skulle hjælpe mig med montagen.

Torsdag morgen kom vinduerne. Transportfirmaet kom ikke som aftalt i en lille lastbil med kran,  men i en stor lastbil med anhænger, som hverken kunne komme ned af sommerhusvejen eller læsse de lange vinduer (op til 3,5 m) af med liften. Heldigvis stod der ingen håndværkere eller kran klar, de skulle først komme fredag morgen, så chaufføren måtte køre igen. Torsdag eftermiddag fik vi så vinduerne, som blev kranet ned på det flade stykke ved vendepladsen.

Fredag kl 7 mødte mine to montører, Flemming og Nicklas, som skulle hjælpe med monteringen. Vi havde en lille time til at klargøre vinduer og planlægge arbejdet, inden kranen kom.Vi havde tre vinduer/døre, som skulle monteres med direkte fra kranen med sugekop: skydevinduet i køkkenet, vinduet i dagligstuen samt skydedøren i spisestuen. Desuden skulle vi bruge kranen til at løfte de andre vinduer hen til deres placering, så vi undgik at bære vinduerne op af bakken.

Kranen kom, og vognmanden kørte kranen ud i fuld længde inden vi startede. Mine bekymringer om rækkevidden blev gjort til skamme, kranen nåede 35 meter ud, fra vendepladsen og langt over den anden side af huset. Den kran havde ingen problemer med at nå. Kranmanden havde styr på sin kran, og mine montører var dygtige og effektive, så vi fik på tre timer flyttet alle vinduer på plads, samt monteret de tre største vinduer.

Det var mig selv, der havde taget ansvaret og målt op til vinduerne, så det var med en vis portion spænding, at de store vinduer blev hejst ind, om de nu også passede. Men alt klappede bare, alle vinduer passede og på den fredag og mandagen efter fik vi monteret alle 20 vinduer og døre. De dage, hvor arbejdet syner af meget, er nu engang sjovest. På to arbejdsdage gik vi fra at være gemt bag presening til at have alle vinduer og døre i. Jeg kommer til at bruge yderligere 2 arbejdsdage på at isolere og fuge vinduerne, uden at man rigtig ser forskellen, men sådan er dagene jo så forskellige. Lige nu nyder vi mest af alt udsigterne fra de forskellige rum, og lyset….

 

 

Skriv et svar