You are currently viewing koblingen til verden
vandrør og det gamle elkabel

koblingen til verden

Det tog en dag at grave alle renderne
Det tog en dag at grave alle renderne

Selv om der er et eksisterende hus på grunden, med el, vand og tlf-kabel, så skal vi alligevel have gravet mange rør og kabler ned. Det eksisterende sommerhus bliver jo det sekundære hus, og derfor skal strømmen og telefon/datakabler gå via det nye hus, ligesom vi skal kunne lukke ned for vandet i det eksisterende hus, som ikke bliver frostsikret om vinteren.

Der er mange overvejelser, om hvilke og hvor mange kabler, der skal føres, når nu det hele er gravet op. Vi vil jo helst undgå at skulle grave haven op igen om føje år, fordi standarder for internethastighed eller lign. er ændret. Blogger Poul-Henning Kamp på ing.dk har i et indlæg selv haft samme overvejelser, og sådan læser vi os igennem mange gode råd og viden, om de aktuelle opgaver vi står overfor.

Vandrøret skal længst ned, 130 cm, (vvs-folk siger alt fra 100 til 130 cm), da det skal ligge i frostfri dybde. Vi har fået sat en T-kobling på vandrøret, lige efter brønden, så der er gravet ned til vandrøret ned til det eksisterende hus. Derfra er der gravet en rende i 130 cm dybde ind til det nye hus. Vi får teknikskab i entreen, hvor der også er vandvarmer og vandet fordeles herfra til resten af huset. For at føre vandrøret udefra og op i teknikskabet bruges et indføringsrør , et slags tomrør til vandrør.

eldiagram
eldiagram

Elkabler og datakabler skal kun 70 cm ned i jorden, men skal til gengæld føres flere steder. Først og fremmest skal der nyt kabel fra vejen og til huset. De eksisterende kabler er gamle, utidssvarende og lagt for højt i jorden, så al el i jord skal laves fra nyt. Desuden skal vi kun have en måler og den skal være i det nye hus. Fra teknikskabet er ført nyt elkabel til garagen (værkstedet) og det eksisterende sommerhus (nu også kaldt annekset). Elskabet i annekset ligger i midten af huset, og har ikke været fremtidssikret med tomrør. Jeg havde frygtet noget frygteligt gravearbejde under huset for at få ført kablet frem. Til al held lykkedes det at trække kablet ved at bore hul i gulvet i teknikskabet og derfra koble en træksnor på en 6 m lang lægte (med lys til at sigte efter for enden), som jeg stak ind under huset fra gavlen. Derfra var det bare at trække kabler ind under huset og op i teknikskabet. Kablerne ligger på jorden under huset og er så trukket i korrekt dybde mellem husene. Derudover er der telefonkabel, som skal føres ind i det nye hus, og vi fører et tomrør mellem bygningerne samt datakabler og elkabel til havebelysning. Det gælder om at få gjort det hele, når vi i forvejen er i gang med gravearbejdet.

Det er en smule nervepirrende at grave med gravemaskine omkring elkabler og vandrør, da vi helst vil undgå at grave de eksisterende kabler over. Faktisk var vi tæt på ude ved vejen, da elkablerne kun lå 25 cm under jorden og uden dækbånd eller mekanisk beskyttelse. Når jeg skal grave ned til kabler eller rør, bruger jeg gravemaskinen, men håndgraver de sidste 20-30 cm. Desuden håndgraver jeg de steder, hvor kablerne kommer op ad jorden, fx ved elskabe og husfacader. Der er dog altid en risiko for at tingene ikke er lavet efter bogen, og at man får gravet kabler over. Det lykkedes mig dog at blotlægge el, vand og telefonkabler uden nogle problemer.

VVS arbejde
VVS arbejde

VVS’eren kom så onsdag, hvor alt var forberedt til ham. Det tog ham bare 2 timer at koble et t-stykke på vandrøret og en stophane for enden inde i huset, så var der vand i huset. efterfølgende kunne vi så smide 60 cm i renden, så vi kunne lægge el, telefon og datakabler i jorden.  Torsdag kom elektrikerne og etablerede strømmen, og vi kunne dække renderne til igen.

Jeg vil skyde på at 90 pct af arbejdet i at få el og vand til huset har bestået i at grave og udlægge kablerne, og det kunne vi gøre selv. Håndværkerne skulle så “bare” gøre det, de er autoriseret til,  og derfor kunne de arbejde effektivt og hurtigt.

 

Nu mangler vi kloakrør, nedsivningsanlæg og faskiner, så er vi færdig med gravearbejdet.

 

Dette indlæg har 3 kommentarer

 1. Jakob

  Hej

  Jeg er ikke rigtig sikker på formuleringen
  “Det tog ham bare 2 timer at koble et t-stykke på vandrøret og en stophane for enden inde i huset, så var der vand i huset. efterfølgende kunne vi så smide 60 cm i renden, så vi kunne lægge el, telefon og datakabler i jorden”
  Hvad med respektafstanden mellem Vand og el m.m. j.f. DS475 ?

  1. mads@windfeldt.dk

   Hej Jacob og tak for dit input. Jeg er dig lidt svar skyldig, da jeg ikke har læst den refererede standard. Jeg rådførte mig både med min elektriker og VVS-installatør, Begge autoriserede, og de sagde begge god for at lægge el, data og vand i samme rende.

Skriv et svar