You are currently viewing inddækninger
køkken, spisestue og badeværelse

inddækninger

køkken, spisestue og badeværelse
køkken, spisestue og badeværelse

Inddækninger er en ret bred betegnelse for en tæt samling af flere bygningsdele, Man kender mest inddækninger som skotrender, sålbænke og tagfødder, men de findes i mange afskygninger i både nye og gamle huse. I dag er det som oftest et bukket metalprofil, men de har traditionelt været lavet i andre materialer som tegl og bly, og laves i dag også i mange andre materialer. Vi brugte i forvejen inddækninger ved døre og vinduer, (sålbænke, vandnæse og sideindækninger), men dem satte vi op inden vinduer og døre kom i, så det er jo en gammel historie.

Inddækningerne fastgøres med tagskruer med gummiring
Inddækningerne fastgøres med tagskruer med gummiring

Nu var det indækningerne i samlingen mellem tag og facaden, murkronen, der skulle monteres.  Selve konstruktionen er belagt med tagpap, så inddækningerne har ikke været akutte at få op, men nødvendige er de. De dækker udluftningen af taget og beskytter desuden toppen af facadebrædderne, som er det mest sårbare sted af brædderne.  Til vinduerne fandt jeg nogle standard inddækninger hos byg-tjek.dk, men inddækningerne her til taget var jeg nødt til at få lavet på mål. De er lavet af 2 mm aluminium med sort folie, som er bukket til et u. Jeg fik det lavet hos et klip og buk værksted i Herfølge, ialt 95 m lig med 26 inddækninger i forskellige mål (der var nu 4 x 2 dubletter), lig med 52 stykker inddækning mellem 120 og 300 cm.

At nogle af inddækningerne er så brede, er mest af alt en konsekvens af min debut som selvbygger. Konstruktivt er det helt i orden, men næste gang vil jeg opbygge konstruktionen på en lidt anden måde, så murkronen bliver mindre og samme bredde hele vejen rundt. Dels for at spare materiale, jeg vil også kunne spare nogle arbejdsgange, og æstetisk vil det være smukkere, nu hvor man ser nogle af tagene fra huset.

Pladerne er skåret i smig på kapsaven, så og derefter passet til med pladesaks. De er monteret med tagskruer med gummiring, som lukker tæt mod pladen. og så er de fuget sammen i samlingerne.

Det har været dejligt at få dem op, først og fremmest selvfølgeligt fordi det er godt for huset, men det har giver huset et mere færdigt præg… Aida og Mette kalder dem iøvrigt konsekvent for inddæmninger, men inddækninger er vel også en eller miniversion af dette, så helt galt er det ikke…

ukkede metalplader, som tætner i forbindelse med møde af flere bygningskomponenmter. Skotrender, vandnæser,

Skriv et svar