You are currently viewing 1. spadestik
det er blevet rutine

1. spadestik

 

godt i gang med at grave til de tre nederste bokse
godt i gang med at grave til de tre nederste bokse

Der er noget magisk over at tage første spadestik til et byggeri. Selvom projektet for os er begyndt for lang tid siden, og vi har haft vores forarbejde med rydning af grund, så var det at sætte spaden i grunden et magisk øjeblik. Det er ikke så mærkeligt, at det er en dag, vi markerer i byggebranchen… Vi gjorde det ikke til en festlig begivenhed, vi kom vist bare til at gå i gang, men både bygherre, arkitekt og entreprenør var til stede på dagen…

Vi har købt os en gravko, vi har ikke lejet den eller lånt den, vi har købt den,  en bobcat 323 minigraver. Vi var simpelthen nødt til det. Når nu huset er bygget ind i skrænten, og i 5 niveauer samt med delvis kælder, så kommer fundamentarbejde og dermed gravearbejde til at forløbe over et par måneder. Vi undersøgte muligheden for at leje maskiner, men lejepriserne er chokerende høje. Vores forventede udgifter ved at eje maskinen i et år  inkl værditab og service mv. svarer til lejeprisen for 8-10 dage. Desuden er der den fordel, at gravearbejdet ikke skal presses ind i nogle hektiske lejedøgn med risiko for fejl og ekstraarbejder. Vi har tid og ro til at udføre arbejdet sikkert, rigtigt og præcist.

Modellen er valgt ud fra et krav til styrke, rækkevidde, stabilitet og vægt.  Styrken giver sig selv, den skulle også bruges til at fjerne stubbene fra de store gamle birketræer. Fordi jeg bygger ind i skråningen kræver det også noget af maskinens rækkevidde, især i højden. Grunden hælder op til 25 grader og det skulle minigraveren kunne køre sikkert på. Da jeg desuden har et højt ønske  om at undgå traktose (komprimeret jord efter tx tung kørsel af entreprenørmaskiner), som giver problemer med afvanding af grunden, var det også vigtigt at vælge den mindst mulige maskine. Bobcatten blev et smukt kompromis mellem ønskerne, og den er hurtigt blevet uundværlig. Bobcatten styres med 2 joystik, to styrepinde og 6 pedaler. Det virker i starten lettere uoverskueligt, men læringskurven er stejl, og efter blot nogle dag i sædet er det som at cykle på cykel.

Vi er nu så langt, at vi har gravet ind i skråningen og gravet ud til de tre nederste bokse, dem med værelser og delvis kælder. Nu mangler der afretning og render.