You are currently viewing IKEA hack køkken

IKEA hack køkken

Endelig på hjemmebane. Køkkener har jeg sat en del op af, måske en 30 stykker, så her var endelig en opgave i byggeriet, som ikke krævede stort forarbejde med research og vidensindsamling. Køkkenet skulle laves  som et IKEA hack køkken, altså en IKEA køkken, som var forfinet med egne fronter og bordplader.

Køkkenet havde jeg tegnet i plan allerede for 2 år siden, da jeg projekterede huset, og jeg vidste stort set, hvordan detaljerne skulle være. Vi var lidt i tvivl om placeringen af ovnen og højder på skuffer, men resten af indretningen var sådan set besluttet. Jeg tegnede køkkenet op i 3D, dels for at afklare nogle detaljer, men også for at kunne formidle løsningerne til Mette. Men hun er en nem bygherre, køkkentegningerne så hun først og godkendte, da jeg var 2 klik fra at gennemføre bestillingen på ikea.dk, og hun havde selvfølgelig ingen ændringer…

køkkentegninger med og uden skyggenoter på lågerne
køkkentegninger med og uden skyggenoter på lågerne

Da køkkenet er skræddersyet til huset (det skal jo ikke være for nemt), har det hele tiden været givet, at vi skulle lave lågerne og skuffeforstykkerne selv. Vi valgte ikke at lave skuffer og skabe selv, da det tager for lang tid. Istedet lavede vi det som et IKEA hack køkken, hvor vi bruger IKEA´s skabe og skuffer, som er  er i god kvalitet til prisen. Da vi har skuffer og låger ved siden af hinanden, valgte vi desuden i lågerne at fræse skyggenoter, svarende til samlingerne mellem skufferne. Det giver et mere enkelt udtryk, men er til gengæld ikke en hyldevarer hos køkkenfirmaerne. Selve kabinetterne, hylderne og skufferne kan det ikke svare sig at lave selv, og jeg har god erfaring med at bruge Ikeas skabe og indmad, og bruge andre fronter, bordplader mv. Det er faktisk lidt af en industri, at man kan opgradere sit ikeakøkken ved at købe særskilte låger til ikeaskabe, fx laver Reform Køkkener smukke låger og skuffeforstykker, der passer til Ikeas køkkener.

IKEA hack køkken
Montering af IKEA skabe

I et normalt køkken er der altid noget spildplads ved væggene, da skabene kun eksisterer i fx 40,60,80 cm bredde, og der derfor sættes tilsætninger op i siderne. Det samme gør sig gældende i højden, hvor mange køkkener har luft over skabene. Jeg har aldrig været glad for den detalje, og da 3 af skabene i forvejen skulle være trapezformede (skråt skåret i den ene side), var det oplagt at tilpasse størelser på nogle af de andre skabe også. Vi ville desuden også gerne have skabe helt til loftet, hvilket krævede tilpasning af skabene i højden. Derfor er 11 af de af 14 skabe i køkkenet skåret til i bredden og/eller højde. vi købte skabe lidt højere eller breddere end det ønskede og skar dem til med min festool dyksav med skinne. Jeg kan normalt samle et ikeaskab køkkenskab på 8-10 minutter, men med tilskæring og nye placeringer af beslag tog det nærmere 30 minutter at samle et skab. 6 af skufferne skulle også skæres til i bredden, hvilket betyder at bunden (spånplade) og bagsiden (metal) skulle beskæres. Det tager selvfølgelig noget længere tid, og er ikke klassisk gør-det-selv arbejde, men resultatet er noget helt særligt.

MONTERING:
Soklen er lavet af noget resttræ, jeg havde. Jeg har ikke stor fidus til plastikben, der bruges af køkkenfirmaerne i dag, og for mig tager det ikke meget længere tid at bygge soklen i træ, som i min optik er en mere stabil løsning, særligt hvis køkkenet ikke kan skrues fast til væggen. Soklen er blot skruet sammen og skruet til gulvet, sokkelfronten er i MDF, nogle rester fra skæringen af lågerne.sokkel

Selve samlingen af skabe og monteringen varede 2-3 dage, inkl skæring af  men så var det tid til at skære låger og forstykker, ialt 27 stykker. Det tager noget tid med en dyksav og skinne, de skal efterfølgende fases på kanten, slibes og bores til hængsler eller skuffebeslag. Lågerne skulle desuden have fræst skyggenot. Vi havde ikke besluttet os for grebene på det tidspunkt, ellers ville jeg have boret ud til dem før malerarbejdet også. Børnene synes, at det var en fest at få skabene op. Gode gemmesteder, skuffer og låger, der skal åbnes og lukkes utallige gange. Jeg var så uforsigtig at have nogle skinner fra skufferne liggende, og børnene fandt på en leg, hvor det gjaldt om at få flest mulig af dem ned i køkkenafløbet… Heldigvis knækker røret 100 cm nede, og skinnerne blev derfor stående på højkant i røret, hvor vi med lidt ståltråd og møje besvær kunne fiske dem op igen. Der var 6 skinner i afløbet…

IKEA hack køkken -montering af en almindelig vask til en underlimet vask
montering af en almindelig vask til en underlimet vask

BORDPLADE:
Vi vidste, at vi ikke skulle have træbordplade. Det er smukt og rart at røre ved, men kræver løbende vedligehold og et en høj oprydningsmoral, så der ikke kommer mærker/pletter på bordpladen. Jeg ved fra erfaring, at vores behov mere er en holdbar plade, hvor et rødvinsglas fra dagen før ikke efterlader omslibningskrævende pletter. Kravet til bordpladen var, at det skulle være tynd og elegant, da den er synlig fra spisestuen og den skulle tåle at være udenfor, da vi gerne ville have samme materiale til inde og udekøkkenet. Det reducerede feltet til 2 muligheder, rustfri stålplade og kompaktlaminat. Da vi ikke var interesseret i en stålbordplade indenfor og ville have et sort bordplade til udekøkkenet, var valget nemt; kompaktlaminat. Det er et materiale, jeg også selv nemt kunne bearbejde selv, det krævede kun nye klinger til dyksaven og nyt fræserjern til overfræseren. Pladen blev en 6 mm kompaktlaminat fra formica. Den er selvfølgelig ikke stærk nok i sig selv, så under den er der til stabilitet en 22 mm MDF plade, som vi har monteret en almindelig ikea vask med krave i. Den blev malet et par gange, særligt omkring vask, blandingsbatteri og opvaskemaskine er det udsat for vand og damp. Dermed får vi en underlimet vask ud af en almindelig vask. Bordpladen blev limet med montagelim og silikone (ved vasken og armaturet), og vi brugte pakkerne med gulvbrædder som en slags limpresse til at presse pladerne sammen. Efter limningen blev vaskehullet fræset glat med vasken og affaset med overfræseren.

emhaette
tilpasning af emhætten

HVIDEVARER:
Vi kigger kun efter indbygningmodellerne, hvor vi kan montere en låge foran, da vi ønsker vores køkken enkelt og med rene linjer. Hvidevarerne har vi hovedsalig købt gennem IKEA, Ikke fordi det er et IKEA hack køkken, men pga den lave pris og en generel god erfaring med deres hvidevarer.  Opvaskemaskinen købte vi allerede, da vi flyttede op og startede byggeriet, det var et krav fra Mette, hvis hun skulle være barslende og hjemmegående husmor, mens jeg byggede. Så den skal blot flyttes over i det nye hus. Men kogeplade, kølefryseskab og ovn er nye. Vi vælger også ud fra maskinernes støjniveau, som heldigvis oplyses som standard i dag, og IKEA er okay her. Støj var også grunden til at vi valgte en emhætten med ekstern motor. Da emhætten hænger i toppen af udhænget og højere end normalt, var det vigtigt med et stort emfang og kraftigt sug og modellerne med eksterne motorer er generelt stærkere. Der findes ikke et stort udvalg af emhætter beregnet til indpasning i kogenichen, så jeg ledte efter emhætter, hvor jeg kunne modificere emfanget til at passe til vores behov. Emhætter med ekstern motor plejer at være ret bekostelige, men vi købte en brugt frithængende Siemens emhætte i den blå avis til en fjerdedel af nyprisen. En emhætte består i bund og grund blot af en motor og et emfang med aftagelige filtre, så med lidt snilde kan man sagtens modificere en emhætte til ens eksakte behov. Jeg skilte emhætte ad, og kasserede de dele, der blev brugt til ophænget. Teknikkassen var for stor til at passe i skabet, så den skar jeg til med vinkelsliber, og jeg fjernede nogle flanger, som var i vejen. Emfanget blev skruet direkte i op i overskabet og derfra tilsluttet det vvs-rør, som løber ud i teknikrummet over udekøkkenet. Her er emhættens motor monteret og derfra går der et rør ud til en rist i facaden. Den operation tog måske 2 arbejdsdage alt i alt, hvor en standard løsning måske havde taget en halv. Men det er blevet godt og indsatsen værd

IKEA hack køkken
Det færdige køkken

BUDGET:
Budgettet var sølle 30 tusinde alt inklusive, hvilket er afsindigt lidt, og mindre end mange bruger til hårde hvidevarer alene. Men et IKEA hack køkken kan laves markant billigere end køkkener fra andre køkkenfirmaer. Det viste sig dog at være for optimistisk et beløb, og vi endte da også over budgettet, helt præcist på 38.260 kr for alt køkken inkl hvidevarer, men eksklusive resten af rummet som fx. lamper og gulv. Og her i retroperspektiv er det jo meget billigt for et helt nyt køkken, hvor vi har valgt de ting, vi gerne ville have. Vi endte med ikke at gå helt skrabet, og brugte små 20.000 kr på de hårde hvidevarer alene. Integrerbare hvidevarer er generelt bare dyrere, men giver rene linjer i køkkenet. Hos os er der ikke behov for amerikanerkøleskabe, vinkøleskabe, eller designerhaner, men en underlimet vask var et stort ønske og blev ikke en væsentlig udgift, nu hvor vi kunne montere den selv. Bordplader kan også være en stor udgift, men vores løsning med kompaktlaminat og en bærende mdf plade under var ikke dyr. Den samlede regning bliver noget højere, hvis vi inddrager køkkenrelaterede udgifter, som elektrikernes og vvs’erens arbejder, men det bogfører vi særskilt for deres entrepris.

Der er forøvrigt kommet flere køkkenfirmaer, der tilbyder et IKEA hack køkken, som reform, &schufl og form+, og der er et community af folk, der laver hack af IKEA´s møbler

køkkenregnskab
køkkenregnskab

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Jes Jensen

  Hej

  Super flot køkken.

  Jeg vil høre om du kan fortælle mig hvor dine skruer til læderhåndtagene er fra?

  Skal selv lave læderhåndtag på et køkken og leder efter nogle pæne lige som jeres.

  Mvh

  Jes

  1. mads@windfeldt.dk

   Hej Jes

   Tak for rosen. Vi har købt grebene samlet hos skindladen.dk, men der kan du også købe deres pynteskruer. Vi overvejede at lave læderet selv, men det blev lidt for meget projekt i projektet, så vi købte det hele der.

   mvh Mads

Skriv et svar